Loading...
Vlijtsekade Kanaalzone Apeldoorn2019-02-20T11:34:15+00:00

Omschrijving

Vlijtsekade Apeldoorn

 

Woningbouw in voormalige industriële kanaalzone van Apeldoorn

Apeldoorn wordt doorsneden door het Apeldoornse kanaal: een waterweg die tot 1961 een alternatieve route vormde als de IJssel te laag of te hoog stond, en daardoor moeilijk te bevaren was. Het noordelijke deel van de

De Apeldoornse Kanaalzone is een industriële ader door Apeldoorn die de afgelopen decennia is getransformeerd tot nieuwe woonbuurten en een uniek gebied vormt in de stad.

Deze industriële geschiedenis en de monumentale gebouwen dienen als uitgangspunt voor de Vlijtsekade.

De Vlijtsekade is de eerste ontwikkeling in het noordelijke deel van de kanaalzone. Centraal in het gebied ligt een bestaand loodsgebouw dat wordt getransformeerd tot studio’s. Samen met de vormgeving van de openbare ruimte vormt de loods de sterkste referentie naar het bedrijvige verleden van De Vlijtsekade.

De woningen zijn voor een groot deel op het kanaal georiënteerd, met een schaal die refereert aan de huidige gebouwen in het gebied. Statige herenhuizen worden afgewisseld met robuuste loodsen. Met het toevoegen van een publieke functie in de loods geven De nieuwe kade is autovrij zodat er volop ruimte is voor een nieuw stedelijk leven langs het water van het kanaal.

Details

Categorieën:

Opdrachtgever(s):

Bouwfonds Ontwikkeling BV3

Programma:

39 eengezinswoningen en een publieke functie in bestaande loods

Status:

Ontwerp: 2010

Opgeleverd: 2013