Loading...
Hoogtij Noordwijk2019-01-24T17:36:52+00:00

Omschrijving

Herinrichting met meer ruimte voor natuur en recreatief gebruik

Op de Koningin Wilhelmina Boulevard in Noordwijk is te zien hoe weerbarstig de praktijk van de openbare ruimte kan zijn. De kwaliteit van de degelijke en verzorgde herinrichting van 2004 wordt niet ter discussie gesteld, wel de positie en potentie van de boulevard in het algemeen. De strandpaviljoens aan het strand lopen goed, maar de horeca aan de boulevard heeft het zwaar. Er is behoefte aan meer ruimte voor evenementen, diversiteit en een intensievere kustbeleving.

Directe aanleiding voor een herijking van de openbare ruimte zijn enkele grootschalige plannen die door lokale ondernemers zijn aangedragen. Zo gaat Hotels van Oranje uitbreiden, heeft Huis ter Duin plannen voor een congresruimte met parkeergarage onder de duinen en wil de grondeigenaar van Gat van Palace en het Vuurtorenplein pal aan de Boulevard aan de slag met nieuwbouw. Genoeg ingrediƫnten om een nieuwe totaalvisie op te stellen voor de openbare ruimte en ruimtelijke opbouw van de kern aan Zee.

We hebben een visie opgesteld waarin de plannen van afzonderlijke betrokken partijen en architecten (MVSA, Arcas, KVDK) zo goed mogelijk zijn meegenomen, zodat een totaalbeeld ontstaat waar stakeholders en bewoners een integrale afweging en oordeel kunnen maken. Het plan behelst een verduining van de boulevard. Geen straat hoofdzakelijk afgestemd op de auto, maar een natuurlijke ruimte voor strandbezoekers. Geen dijk aan het duingebied, maar een doorlopend landschap met verassende plekken en ruimte voor divers gebruik. De boulevard blijft optimaal bereikbaar, maar het parkeren wordt elders opgevangen (garage onder Huis ter Duin). Aan het Palaceplein wordt aan de noordzijde meer volume toegevoegd, als schakel tussen winkelstraat en boulevard, terwijl aan de zuidzijde het plein oploopt tot er zicht op de zee mogelijk is. Hieraan ligt de entree van het nieuwe congrescentrum in de duin. Op het plein is ruimte voor toeristenbussen en terrassen. Het vuurtorenplein wordt meer als prettig verblijfsplein ingericht. Geen hoogbouw, maar wel begeleidende volumes met ruimte voor horeca en culturele voorzieningen. De vuurtoren komt weer in het duin te staan.

Details

Categorieƫn:

Opdrachtgever(s):

Gemeente Noordwijk

Status:

Het plan is gepubliceerd in september 2017.