Publieksprijs Ripperda

30-07-2012

De Ripperda blijkt opnieuw de publieksfavoriet in Haarlem. Meer dan 900 mensen hebben gestemd via internet op de 10 genomineerde projecten voor de Lieven de Keypenning. Met ruime voorsprong is de Ripperda verkozen tot favoriete project in Haarlem.

Jan Geert Majoor, hoofdredacteur van het Haarlems Dagblad, reikte de Publieksprijs uit. De Ripperda was ook al publieksfavoriet bij de Smaaktest Haarlem 2011, waarin is onderzocht welke woonomgeving mensen het meest prettig vinden. In zijn speech omschreef Majoor met de woorden 'licht, lucht en ruimte' het gevoel dat hij krijgt als hij op de fiets de Ripperda passeert. Hij noemde de sobere, klassieke inrichting van de openbare ruimte: 'het ontwerp van de Ripperda gaat geen geschiedenis maken, het is het al'.

De Lieven de Keypenning is een onderscheiding van de gemeente Haarlem voor een organisatie of persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van monumentenzorg, architectuur of stedenbouw. Dit jaar is het thema stedenbouw/openbare ruimte. AWG architecten [bOb Van Reeth en Christine de Ruijter] tekende het stedenbouwkundig plan. In nauwe samenwerking met landschapsarchitect Pim Vervuren, van bureau Elberfeld, werd de publieke ruimte op de Ripperda ontworpen.

De publieksprijs wordt opgedragen aan Roel Schreuder. Roel heeft een grote bijdrage geleverd aan het project en was een warme persoonlijkheid. Hij was werkzaam bij Ymere en is onlangs overleden.