Winnaar Smaaktest Haarlem - Ripperda!

02-07-2012

Ripperda blijkt de absolute publieksfavoriet van de Smaaktest Haarlem en scoorde het hoogste gemiddelde cijfer: een 7,2.

Landschapsarchitect Pim Vervuren, van bureau Elberfeld, is verantwoordelijk voor het ontwerp van de publieke ruimte op het Sint Jorisveld, een onderdeel van het Ripperda-kazerne-terrein. Voor de Smaaktest Haarlem werden 30 zeer verschillende woonomgevingen uitgekozen, die samen een representatief beeld geven van de naoorlogse woningbouw in Haarlem en de rest van Nederland. De meer dan 1.250 deelnemers gaven hun mening via internet en via een interactieve expositie. Zij bleken behoorlijk kritisch: er werden vele onvoldoendes uitgedeeld.

Over het Sint Jorisveld waren vrijwel alle deelnemers aan de Smaaktest echter zeer te spreken. De combinatie van de statige architectuur op het Ripperda-terrein en de groene, autovrije ruimte op het Sint Jorisveld bleek met stip de favoriete woonomgeving van velen: van bouwprofessionals en leken, jong en oud. Ook opvallend: deze woonomgeving werd zeer hoog gewaardeerd door zowel mannen als vrouwen, gezinnen met en zonder kinderen, en inwoners van Haarlem en daarbuiten.

Het Ripperda-terrein is een voormalige cavalerie-kazerne in het centrum van Haarlem, en wordt momenteel omgetoverd tot een woonwijk met karakter. In de wijk is een stijlvolle mix te zien van 19e-eeuwse gebouwen en bijpassende nieuwbouw. De inrichting van de openbare ruimte is sober, groen en klassiek. Wat vooral opvalt is dat je op zoveel plekken de ziel van het terrein terug ziet. Op het Ripperda-terrein herleven oude tijden met statige lindelanen, een strak grasveld en ruim zicht op de monumentale gebouwen. Het terrein is autovrij dankzij de parkeergarage onder het Sint Jorisveld, een voormalig exercitieveld, waar nu door bewoners gevoetbald wordt. Rondom het terrein van de Ripperda-kazerne zijn, net als vroeger, weer grachten gegraven.

In de volgende fase van het project wordt ook nog een speelplaats aangelegd voor kinderen... in de vorm van een stormbaan.

De Smaaktest Haarlem is een initiatief van het ABC Architectuur Centrum Haarlem en FARO architecten. Voor meer info: www.smaaktesthaarlem.nl en www.architectuurhaarlem.nl