Excursie New York

03-02-2012

met projectleider Musicon

Samen met Anne Katrine Hornemann, ging ik in november naar the Big Apple en naar Harvard University in Boston. Anne Katrine is projectleider op Musicon in Denemarken, een nieuwe stadsdeel in Roskilde die ontwikkelt wordt zonder een stedenbouwkundig plan en met veel inspraak van gebruikers.

Doel van de reis was burgerinitiatieven bekijken en een afspraak met Gareth Doherty van Harvard University. Hij heeft net een boek heeft geschreven over Ecological Urbanism.

New York is al heel lang voor mij het summum van een stad: chaotisch, vuiler dan je herinnert en propvol met mensen vanuit de hele wereld. Tegenwoordig kan je door al de wonderbaarlijke chaos fietsen, wat echt een ontdekking was.

Behalve fietsen, vechten met taxichauffeurs en veel leuke mensen ontmoeten, hebben wij een lezing bijgewoond van de mensen achter the Highline. In een stoffig oud buurtbibliotheek zaten wij te luisteren naar Joshua David, een journalist die samen met Robert Hammond de Highline van sloop heb gered. Zij hebben samen een proces in gang gezet die naar het sublieme ontwerp van James Corner en Diller & Scofido heeft geleid. Wij waren net zo veel onder de indruk als de mondige en elegante oude new yorkers die daar zaten. Nooit heb ik een voorbeeld gezien van dat twee gewone burgers iets zo groot en complex voor elkaar kunt krijgen. In de woorden van meneer David: Our lack of skills and experience was perhaps our biggest asset. Otherwise we would not have gone into it.